0641543070 mail@freddaane.nl

Op de maandagavond voor de aanslagen op vliegveld Zavethem en de metro die net was vertrokken van station Maalbeek keerde Laura terug uit Brussel. Zij had deelgenomen aan een door de Europese Commissie georganiseerde Annual Convention for Inclusive Growth. Laura overhandigde mij die avond nog een schroefje met een moertje. Ze waren onderdeel geweest van een presentatie die was gehouden door een Duitse afgevaardiging, twee mensen uit Heilbronn die de organisatie Aufbaugilde vertegenwoordigden en onder andere vanuit Kirche und Diakonie Arbeitslosen eine Stimme geben.
Samengevat stelde de afvaardiging dat er nog steeds werk dat gemakkelijk door langdurig werklozen in Duitsland kan worden gedaan in verre landen wordt verricht. Om hun verhaal te bekrachtigen deelden ze tijdens hun presentatie schroeven en moeren uit en vertelden dat die hardware:
* was gemaakt in China in opdracht van een Duitse firma;
* per schip 8.500 km had afgelegd om in Hamburg te worden ontscheept;
* vanuit Hamburg naar de opdrachtgever in het 500 km ver gelegen Hohenlohe was gebracht;
* daarna 700 km was versleept om in Bratislava te worden verpakt;
* nog eens 700 km had afgelegd om terug te keren in Hohenlohe;
* vanuit Hohenlohe was gedistribueerd naar de winkels van de grote Duitse bouwmarkten.
Der liebe Gott, dacht ik: zou Hij het zo allemaal hebben bedoeld? Dat mijn schroeven en moeren meer dan 10.500 km moeten afleggen voor ik ze kan gebruiken om het rammelende spatbord van mijn fiets vast te zetten?
Op TV zag ik Hillary Clinton voorbij komen en ik dacht aan haar Bill: it’s the economy stupid: wees blij dat jij je rammelende spatbord voor zo weinig geld weer kan vastzetten.
Hoeveel kilometer zou mijn fiets hebben afgelegd toen ik er voor het eerst op ging zitten? En mijn gereedschap toen ik het uitpakte?
En hoe zouden zij hun kilometers hebben afgelegd? In een containerschip dat de meest inferieure brandstof verstookt en tijdens zijn reis over de zeeën in zijn eentje meer rotzooi uitstoot dan heel veel, verschrikkelijk veel auto’s in één jaar?
Wie heeft het zo bedoeld?