0641543070 mail@freddaane.nl

In Zutphen staan links en rechts tegenover elkaar in de kwestie hoe de huishoudelijke hulpverlening moet worden georganiseerd. Wordt er een stichting opgericht die de hulpen in dienst neemt of wordt het bij het oude gelaten en de zorgverlening aan commerciële zorgaanbieders overgelaten? Ik zie het als volgt.

Als het om kleding, iPhones en god weet wat er uit Azië, Roemenië etc komt, wordt er veel moeite gedaan om fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te bewerkstelligen en kinderarbeid te beperken. Kopers worden opgeroepen een ‘eerlijke prijs’ te betalen en bedrijven te mijden die de roep om ‘eerlijke producten’ negeren. Een moeizaam proces, maar het gebeurt wel en het werkt.
De (in)kopers van huishoudelijke hulp zijn gemeenten. Een oplossing zou ook zijn dat die (n)kopers een ‘eerlijke prijs’ betalen en zorgaanbieders mijden die de roep om fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden negeren.

Sommige gemeenten beweren een fairtrade gemeente te zijn. Ik zou zeker tegen die gemeenten willen zeggen: practise what you preach. Zutphen is zo’n fairtrade gemeente, dus Zutphen, kom op en betaal een eerlijke prijs aan je zorgaanbieders en dwing fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden af. En zorgaanbieders: neem je verantwoordelijkheid en transformeer naar sociaal ondernemerschap.