0641543070 mail@freddaane.nl

Wie vanuit een uitkering aan de slag wil, lijkt alleen de keuze te hebben tussen werken in loondienst of fulltime ondernemen. In Zutphen is er in 2016 de mogelijkheid bijgekomen parttime te ondernemen als ZZP-er. Parttime ondernemen in Zutphen kan op twee manieren: door gebruik te maken van de regeling Parttime Ondernemen of door lid te worden van de Sociale Coöperatie De vrije Stroom. De coöperatie vult op een creatieve manier de lacune op tussen de huidige regelingen overeenkomstig de Participatiewet en het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bzb).
Het model Sociale Coöperatie wordt niet alleen in Zutphen toegepast. In zo’n twintig plaatsen zijn ze inmiddels te vinden. De meesten zijn opgericht met steun van Cordaid en de mensen van de eerste sociale coöperatie in Nederland, De Vrije Uitloop in Breda.
Initiatiefnemer Alfred Griffioen van de Coöperatie expert verwoordt het als volgt: “Door samen te werken in een coöperatie geef je niet alleen de leden een structuur waarbinnen ze kunnen ondernemen, maar creëer je ook een krachtige impuls in een wijk. Wij zien dit keer op keer. Door de lokale activiteit van de coöperatie is het zichtbaar dat mensen weer mee kunnen doen, en hun vaardigheden kunnen ontwikkelen.”

Ben je nieuwsgierig naar de leden van de Vrije Stroom en wat ze hebben bereikt, kijk dan op hun website.